Vajrayogini

vajrayogini-door-carmen-mensink
Vajrayogini, geschilderd door Carmen Mensink

Vajrayogini
Het transformeren van Passie in Compassie

Deze sterke vrouwelijke tantrische dakini heet Vajrayogini en ze personifieert de vrouwelijke wijsheid energie van het begrip leegte.

Haar naakte lichaam is stralend rood van kleur, wat haar vermogen om lust, seksuele energie en egoïstische passie om te zetten in mededogen voor álle levende wezens, zonder gehechtheid aan de een of afkeer van de ander.

Vajrayogini is de wederhelft van Chakrasamvara, die hier vertegenwoordigd wordt door de khatvanga staf die balanceert op haar linkerschouder. Hiermee toont Vajrayogini dat ze altijd samen zijn, nooit van elkaar gescheiden. In haar linkerhand houdt ze de kapala, een halve schedel gevuld met bloed.

carmen-mensink-schildert-vajrayogini-thangkaMet haar voeten vertrapt zij Kalarati (de rode figuur) en Bhairava (de blauwe figuur). Deze 2 figuren vertegenwoordigen de waanideeën van gehechtheid, haat en onwetendheid die Vajrayogini’s wijsheid heeft overwonnen.

Vajrayogini kijkt omhoog naar het Zuivere Dakini Land om aan te tonen dat ze de kracht heeft om serieuze dharma-beoefenaars rechtstreeks te leiden naar deze hemelse wereld, een hemel waarin alle wezens vrij zijn van lijden.

Status van deze thangka: Te koop
In opdracht kan een Vajrayigini thangka voor u getekend of geschilderd worden, neem hiervoor contact op.
Copyright: © Carmen Mensink 2004
Informatie over copyright


Wil je zelf een thangka leren schilderen?
Kijk dan in de cursusagenda voor komende teken- en schildercursussen, of lees meer over Individuele Thangka-Lessen.

Keer weer terug naar de Thangka overzichtspagina

Tekenen & Schilderen van Boeddha’s & Mandala’s volgens de Tibetaanse traditie