Mandala van Avalokiteshvara

mandala-van-avalokiteshvara-chenrezig-door-carmen-mensink
Mandala van Avalokiteshvara (Chenrezig), geschilderd door Carmen Mensink

Mandala van Avalokiteshva (Tib. Chenrezig)
De Mandala van de Boeddha van Compassie

Alle Boeddha’s hebben hun eigen Mandala. Een dergelijke geometrische structuur kan worden gezien als een bestaanswereld waarin de Boeddha leeft. Dit is de mandala van Avalokiteshvara, de Boeddha van Oneindig Mededogen.

Mandala is een Sanskriet woord, en de Tibetaanse benaming is dkyil-khor, waarvan de betekenis is ‘dat wat een centrum omringt.’
Een mandala is het paleis, of hemelse woonplaats van de godheid. De structuur van mandalas lijken op die van de oude paleizen in India.

mandala-schilderen-carmen-mensink
Carmen schildert de Mandala van Chenrezig

Elk aspect en elk onderdeel van een Tibetaanse mandala heeft een diepe betekenis. Alle vier richtingen in de mandala hebben deuropeningen die de Vier Onmetelijken vertegenwoordigen : liefde, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid.

In het hart van de mandala is de kernlettergreep Hri geschilderd, die de duizend-armige Avalokiteshvara vertegenwoordigd. Deze lettergreep kan worden gezien als de geluidsmanifestatie van de Boeddha van Compassie, en bevat de essentie van zijn verlichte kwaliteiten.

Avalokiteshvara, ook wel aangeduid als degene die de kreten van de wereld hoort – wordt gezien als de beschermer van Tibet en zijn mantra is de meest bekende Tibetaanse mantra: OM MANI PADME HUM

mandala-expositie-carmen-mensink
Carmen Mensink bij de expositie waar onder andere haar Mandala wordt getoont

Status van deze thangka: VERKOCHT
In opdracht kan een Avalokiteshvara Mandala voor u geschilderd worden, neem hiervoor contact met ons op.
Copyright: © Carmen Mensink 2007
Informatie over copyright


Wil je zelf een Tibetaanse Mandala leren tekenen of schilderen?
Kijk dan in de cursusagenda voor komende teken- en schildercursussen over mandala’s, of lees meer over Individuele Thangka-Lessen.

Keer weer terug naar de Thangka overzichtspagina

Tekenen & Schilderen van Boeddha’s & Mandala’s volgens de Tibetaanse traditie