Wie is Carmen Mensink?

Carmen Mensink, schilder van Thangka's (Tibetaans boeddhistische rolschilderingen)
Carmen Mensink, schilder van Thangka’s (Tibetaans boeddhistische rolschilderingen)

Carmen Mensink schildert Tibetaans-Boeddhistische kunst en geeft hierin cursussen en lezingen over de hele wereld.

Carmen Mensink (Zwolle, 1972) werkte na haar afstuderenals grafisch ontwerper aan de Kunstacademie vele jaren voor ontwerp- en reclamebureaus.

Ze was al jong geïnteresseerd in het Boeddhisme, en nadat Carmen dit officieel ging beoefenen, leerde ze in 1999 haar thangka schilderleraar kennen; de bekende Andy Weber. Gegrepen door de rijke traditie en het vakmanschap van deze Tibetaans Boeddhistische schilderingen startte ze bij hem haar jarenlange training.

In 2003 zei Andy dat het nu tijd was voor haar om les te gaan geven, iets dat ze met veel liefde doet. Naast haar werk begon ze cursussen in te geven aan een klein groepje in Amsterdam, wat zich al snel uitbreidde.

Vanaf 2008 doet ze dit full time en reist ze de wereld rond om haar lessen en lezingen te geven:

Carmen-Mensink-kunstschilder
“Het schilderen van verlichte afbeeldingen van Boeddha’s en Manalas is als een meditatie, en voor mij is het dé perfecte combinatie van het beoefenen van zowel kunst als Boeddhisme. Door het lesgeven in deze kunst, dat ik met veel plezier en toewijding doe, hoop ik naast het inspireren van anderen een kleine bijdrage te leveren om deze prachtige traditie op de juiste wijze door te geven – en te behouden voor de toekomst.”

Carmen woont in Amsterdam en geeft naast thangka cursussen en Boeddha schilderen in Nederland ook elders thangka lessen in diverse landen in Europa zowel als thangka workshops in de Verenigde Staten.
Haar CV kunt u hier vinden.

  • Cursussen met Carmen Mensink
  • Carmen is tevens te boeken voor Privé Thangka lessen
  • Naast het schilderen en lesgeven heeft Carmen nog andere passies: reizen & fotograferen, grime en acteren (zo heeft ze meegespeeld in een Bollywoodfilm!).

In Tibet was het schilderen van thangka’s een zeer belangrijk en ontwikkeld communicatiemiddel, waardoor de volledige boeddhistische filosofie kon worden uitgelegd. En tot op de dag vandaag heeft het dezelfde functie: thangka’s hangen in kloosters en boven het boeddhistisch altaar om de boeddhistische meditatie en beoefening te bevorderen.

Door de Chinese invasie in Tibet begin jaren ’50 werden veel kloosters en oude Tibetaanse tradities vernietigd, waardoor het vandaag de dag nóg belangrijker is geworden om deze oude traditie op een zuivere manier door te geven en voort te zetten.

Hier vindt u meer over de geschiedenis van thangkaschilderen

Tekenen & Schilderen van Boeddha’s & Mandala’s volgens de Tibetaanse traditie