Avalokiteshvara

Avalokiteshvara, geschilderd door Carmen Mensink

Avalokiteshva (Tib. Chenrezig)
De Boeddha van Compassie

Avalokiteshvara is de Bodhisattva van Oneindig Mededogen, oftewel van Grote Compassie.

Avalokiteshvara, ook wel aangeduid als degene die de kreten van de wereld hoort – wordt gezien als de beschermer van Tibet en zijn mantra is de meest bekende Tibetaanse mantra: OM MANI PADME HUM

Zijn naam in het Tibetaans is Chenrezig en lang geleden maakte hij de sterke gelofte niet terug te keren naar nirvana totdat hij alle levende wezens had bevrijd van al hun problemen en lijden.

In deze vier-armige versie zit Avalokiteshvara in volledige lotuspositie (met zijn benen volledig gekruist) en zijn 4 armen vertegenwoordigen de 4 Onmetelijke Kwaliteiten van een Bodhisattva : compassie, liefde, vreugde en gelijkmoedigheid.

Avalokiteshvara herinnert ons aan het feit dat het ware ontwaken niet een meditatie-retraite is, of het ontwijken van onze persoonlijke problemen (zoals we meestal neigen te doen), maar dat het daadwerkelijk naar buiten treden is, en de levende wezens in deze wereld omhelzen met alle liefde en mededogen die in ons hart zit.

Status van deze thangka: VERKOCHT
In opdracht kan een Avalokiteshvara/Chenrezig thangka voor u geschilderd worden, neem hiervoor contact op.
Copyright: © Carmen Mensink 2007
Informatie over copyright


Wil je zelf deze Boeddha van Mededogen leren schilderen?
Kijk dan in de cursusagenda voor komende teken- en schildercursussen van Avalokiteshvara, of lees meer over Individuele Thangka-Lessen.

Keer weer terug naar de Thangka overzichtspagina

Tekenen & Schilderen van Boeddha’s & Mandala’s volgens de Tibetaanse traditie